Hayır. Başkanlık sistemi yürütme organının doğrudan halk tarafından seçildiği ve seçimle işbaşına gelen başkanın yasama organı tarafından görevinden alınamadığı bir hükümet sistemidir. Başkanlık sistemlerinde bir yasama organı vardır ve üyelerinin tamamı doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Başkanlık sistemini diğer sistemlere göre daha demokratik kılan husus da tam olarak budur. Siste- min en belirgin özelliği sert kuvvetler ayrılığına dayanmasıdır. Bu sayede yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden ayrı çalışması esasının uygulanmasıdır.
Başkanlık sistemi, yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye daya- nan bir sistem olup, bu sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi tam olarak uygulanır. Başkan doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Başkan ve bakanlar yasama organının üyesi değildir. Yani milletvekili değildirler. Başkan, görevini sürdürmek için parlamentonun güvenoyuna ihtiyaç duymaz. Başkan halk tarafından seçildiği için yalnızca halka karşı siyasal sorumluluğu vardır. Halk, başkanın görev süresi boyunca siyasetinden memnun ise onu yeniden seçer, aksi halde başka bir adaya oy vererek onu başkanlıktan indirir.
Tam başkanlık sistemi olarak adlandırılan sistem Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi yapısı tarih- sel, coğrafi ve ekonomik özellikleri gibi nedenlere dayalı olarak Amerikan toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda kendine özgü olarak gelişen bir modeldir. ABD dışında başkanlık hükümet sistemine sahip ülkelerde temel özellikler ABD modeli ile aynı olmakla beraber, bu ülkeler kendi özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı kurallar geliştirmişlerdir. Cumhurbaşkanlığı sistemi de temel özellikleri ile aynı kuralları benimsemekle birlikte, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu etkin ve istikrarlı bir yönetimi sağlayabilmek için TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eş zamanlı olması, se- çimlerin birlikte yenilenmesi, cumhurbaşkanı yardımcılarının Cumhurbaşkanı tarafından atanması gibi özelde farklılaşan kurallar önermektedir.
Yarı-başkanlık sistemi, parlamenter sistemdeki gibi çift başlı yürütmeye sahiptir. Yürütmenin lider- liğini halk tarafından doğrudan seçilen cumhurbaşkanı üstlenir. Başbakan ve bakanlar kurulu üyeleri aynı zamanda milletvekili olarak parlamento üyesidirler. Hükümet parlamenter sistemdeki gibi par- lamento içinden çıktığı için kuvvetler ayrılığı başkanlık sistemlerindeki gibi katı değildir.
Hükümetler parlamentodan güvenoyu almak zorundadır. Ülkemizdeki mevcut fiilî durum zaten par- lamenter sistemden ziyade bu haliyle yarı-başkanlığa benzemektedir. Fakat Türkiye’nin demokrasi tecrübesi, bu fiilî yarı-başkanlığa anayasal çerçeve çizilse bile istikrarın bu şekilde tesis edilemeye- ceğine işaret etmektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin anayasal zeminde en belirgin şekilde tarif edil- diği sistem ise başkanlık sistemine tekabül etmektedir.